AUTO-KENNIS

Omdat een goede auto kopen nog altijd beter is dan de beste garantie!

De banden op een occasion zeggen meer dan je denkt!

Het belang van goede banden en wat ze ‘vertellen’!

Bijna iedereen weet dat een band voldoende profiel moet hebben. Voldoende betekent wettelijk een minimale profieldiepte van 1,6mm. Bij minder profiel wordt de band niet goedgekeurd bij een Apk-keuring. Ook bij een controle van de politie kunt u hiervoor een bekeuring krijgen.

Maar het profiel vertelt nog veel meer. De manier waarop het slijtagebeeld eruit ziet, vertelt onze keurmeesters niet alleen veel over bijvoorbeeld de uitlijning van de auto (stand van de wielen), maar ook over de staat van de schokbrekers, de draagarmen, de stuurinrichting en nog veel meer!

Ouderdom banden | DOT-nummer:

Iedere band beschikt over een z.g. DOT-nummer, bestaande uit 4 cijfers bij recente banden. Dit nummer geeft aan wanneer de band geproduceerd werd. Dit is in de praktijk enorm belangrijk! Nog steeds treffen wij auto’s aan bij keuringen met banden die ouder zijn dan 6 jaar. Soms zelfs banden van 10 jaar of ouder. Een te oude band, kan gevaarlijk zijn! Ook al ziet de band er van buiten prima uit. In de band zit het zogenaamde ‘karkas’ wat voor stevigheid van de band zorgt. Hierin is staal verwerkt wat uiteindelijk vergaat (door oxidatie). Daar zie je van buiten niets van, maar een plotselinge ‘klapband’ met een te oude band, is hierdoor geen uitzondering. Advies van Auto-Kennis is dan ook om zeker niet op banden te blijven rijden die ouder zijn dan 6 jaar.

Dit zelfde DOT-nummer vertelt de oplettende keurmeester of koper van een auto natuurlijk nog veel meer. Een auto met een band van 1 jaar oud, die volgens de ‘niet juiste onderhoudshistorie’ de laatste 2 jaar maar 15.000km draaide, kan niet zomaar versleten zijn! Let bij het kopen van een auto bij controle van de banden dan ook op meer dan alleen of het profiel voldoende is.

Hoe ‘lees’ je het DOT-nummer?

Het DOT-nummer is normaal 4-cijferig en is op de zijkant van de band te vinden. Hierbij staan de eerste 2 cijfers voor de week en de laatste 2 cijfers voor het jaar van productie. Is het DOT-nummer 3-cijferig dan betreft het een band van voor 2000.

Zomerbanden | Winterbanden | All-Season:

De juiste band onder de juiste omstandigheden!

De auto die u wilt kopen kan op zomerbanden, winterbanden of all-season-banden staan. Zomerbanden zijn het meest gebruikt in Nederland en we rijden er met zijn allen meer dan 85% van alle kilometers op. We zien wel steeds meer dat mensen het belang van winterbanden inzien. In landen om ons heen zijn winterbanden zelfs vaak verplicht gedurende bepaalde periodes tijdens winterse omstandigheden. Kijk daarom goed als u een auto koopt, op welke banden hij staat. Niet zelden treffen wij tijdens keuringen bij ‘hartje zomer’, een auto aan op winterbanden. Nadeel is dat winterbanden bij temperaturen boven de 10 graden veel harder slijten! Reserveer in zo een geval een extra bedrag voor een set zomerbanden.

PROFIEL WINTERBANDEN:

Let er ook op dat een winterband meer profiel nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen dan een zomerband. Een winterband waar nog 5mm profiel op zit lijkt nog prima, maar onder de 4mm profiel doet hij zijn werk als winterband niet meer. Winterbanden met een profiel van minder dan 4mm worden dan ook in landen waar winterbanden verplicht zijn onder omstandigheden, niet toegelaten. Bij constatering kan je dan rekenen op een bekeuring.

Bandenmerken en wat ze over de auto zeggen:

Kijk ook eens naar het merk en type band wat er op de auto gemonteerd zit. Er zijn ongelooflijk veel merken verkrijgbaar en ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit. Van gerenommeerde merken als Michelin, Continental, Dunlop, Vredestein, Pirelli en nog vele andere, tot aan de vele nieuwe exotische merken. Van makelij uit China, Thailand, India en nog veel meer landen. Had u al gehoord van Hi-Fly, Wanli, Nangkang en Sailor? Wat ze gemeen hebben met de gerenommeerde merken is dat ze zwart en rond zijn. Op gebieden van levensduur en comfort, maar veel belangrijker: wegligging en grip, scoren ze met regelmaat zeer slecht!

Ze zijn wel veel goedkoper dan banden van een gerenommeerd merk. Treft u een dergelijke band aan op de auto die u wilt kopen, dan vertelt dit in ieder geval dat er op kosten van onderhoud serieus bespaard lijkt te zijn. Als u bij de auto die u wilt kopen een paar nieuwe banden beloofd worden omdat de oude versleten zijn, maak dan ook duidelijke afspraken over welk merk banden u er op krijgt. Voor een verkoper kan er bij een grotere bandenmaat, een enorm financieel voordeel zijn als hij bijvoorbeeld een goedkope Aziatische band monteert.

Tot Slot | Banden & Brandstof besparen

Wist u dat er banden zijn die zorgen dat uw auto minder brandstof verbruikt doordat de rolweerstand lager is? Zeker met de huidige dure brandstof kan u met een iets duurdere band dan toch goedkoper uit zijn.

Een goede band kan zijn werk natuurlijk alleen maar veilig & goed doen in combinatie met een goed onderstel ! Dat bepaalt of de band die nog zo goed kan zijn, optimaal grip biedt onder alle omstandigheden!

Vanzelfsprekend komen de banden uitgebreid aan bod bij onze keuringen en aankoop-begeleiding , maar ook bij ons auto-advies .

maandag8:30 — 19:30
dinsdag8:30 — 19:30
woensdag8:30 — 19:30
donderdag8:30 — 19:30
vrijdag8:30 — 19:30
zaterdag8:30 — 13:00
zondagGesloten

Het is vrijdag 22:04we zijn GESLOTEN

Contact

Auto-Kennis.nl

Frederikslaan 17 

7316 DN Apeldoorn

Tel: 055-2600000

Mail: info@auto-kennis.nl