auto aankoopkeuring en garantiekeuring op locatie
Waarom motorolie zo ontzettend veel over de motor van een auto kan vertellen?
 
Het belang van olie en onderhoud voor het hart van uw auto!
 • Motorolie

De motor, het hart van uw auto. Natuurlijk kan die zijn werk alleen maar goed doen als die ook goed gesmeerd wordt.

Goede smering niet altijd even vanzelfsprekend. Terwijl goede smering wél van essentieel belang is.

Vaak denken we dat als de auto wel eens de garage ziet, het met de olie ook wel goed zit. Als je menigeen vraagt wanneer ze het laatst de olie peilden, dan horen we vaak: 'dat doet de garage toch?'.

En als er dan al genoeg olie in de motor zit, is die dan nog van goede kwaliteit?

 
 • Goede motorolie doet meer dan alleen maar smeren:

Motorolie smeert natuurlijk! Maar wist u dat motorolie ook reinigt? En ook bijdraagt om onderdelen koel te houden in veel gevallen.

Wist u dat:

 1. Als er te weinig motorolie in de motor zit dat het koelen dan minder goed gaat, de olie te warm wordt en 'beetje bij beetje' wat verbrandt? Dat de olie daardoor niet meer zo goed smeert als de bedoeling is en dan eigenlijk veel eerder dan gepland vervangen zou moeten worden?
 2. Olie in een motor die nooit lekker warm wordt door allemaal kleine ritjes, daardoor vaak veel te veel vocht bevat door de condens. Condens die niet alleen uit je uitlaat komt op een koude dag, maar ook in je olie terecht komt!
 3. Dat in het geval van een nog gering defect, zoals een interne lekkage in de motor bijvoorbeeld, er koelvloeistof bij de olie komen kan? Maar ook benzine als er een lekkende injector is, of diesel bij een lekkende verstuiver!

In al die gevallen is de smering van de motor niet meer gewaarborgd en is er kans op motorschade door onvoldoende smering!

 

 

Als het onderhoud dan toch niet goed werd utigevoerd:

Rechts is te zien hoe het eruit ziet als een jonge motor, met nog geen 70.000 KM op de klok, op punt van defect raken staat, door vervuiling.

De olie-kwaliteit van deze BMW-motor was al langere tijd, alles behalve goed! Ondanks dat de service-historie 'beweerde' dat er op tijd olie was ververst. Zwarte drab, 'black-sludge', blokkeert en verstopt.

Bij een keuring van Auto-Kennis voeren we bij noodzaak, bij twijfel, of bij vermoeden van olie van onvoldoende kwaliteit, daarop controle op uit.

De controle van de olie wordt op verschillende manieren uitgevoerd, al naar gelang wat nodig is in de specifieke situatie.

 • Altijd visueel: beoordeeld op kleur, doorzichtigheid, dikte en geur.
 • Vaak d.m.v. een MOTORcheckUP olietest. Een snel uit te voeren test welke veel kan vertellen over niet alleen de kwaliteit van de aangetroffen olie, maar ook over de motor.
 • Een laboratorium-test. De meest uitgebreidde test. Op de uitkomst dient gewacht te worden en de kosten zijn niet gering.

Een olietest van MOTORcheckUP laat zich snel en eenvoudig uitvoeren en is in de meeste gevallen dé aangewezen manier om extra over de motor te weten te komen.

 

 
 
Een MOTORcheckUP test om belangrijke aspecten van de motor goed in beeld te brengen:

Met een MOTORchekUP test weet je:

 • Of onderhoud echt werd uitgevoerd, zoals in het onderhoudsboekje vermeld staat. Zware vervuiling door te oude olie wordt heel zichtbaar.
 • Of er geen koelvloeistof, benzine of diesel in de olie zitten. De mate waarin bepalen niet alleen of de olie nog wel goed kan smeren, maar wijzen ook op mogelijke serieuze defecten.
 • Kan er gericht advies gegeven worden m.b.t. onderhoud. Dicussies met een verkoper die vindt 'dat de olie nog best goed is' behoren al snel tot het verleden.

Een MOTORcheckUP olietest, kost in combinatie met een andere dienst van Auto-Kennis, slechts een fractie meer! Zeker in verhouding tot de extra informatie en duidelijkheid die je krijgt.

 

 
 
Het belang van de staat van de olie te weten is als het belang van een bloedonderzoek bij de dokter!

Of u nu wilt weten of de olie van de motor van uw auto nog even meekan of ververst moet worden, of dat u wilt weten of er aanwijzingen zijn voor gebreken welke opgelost moeten worden om geen verdere schade te veroorzaken:

Een MOTORcheckUP olietest geeft u direct meer duidelijkheid.

De specialisten bij Auto-Kennis kunnen deze voor u uitvoeren in combintie met één van onze andere diensten. Vraag uw specilist naar de mogelijkheden.

*De werking van de MOTORcheckUP test werd onderzocht en de functionaliteit bevestigd door TUV Sud, welke vergelijkbaar is met de Nederlandse TNO.